zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Съвременните телевизори не вредят на зрениетоСъвременните телевизори не вредят на зрението

Въпреки това особено децата не бива да стоят пред екрана повече от 4 часа дневно.

здраве.bg

Излъчването от екрана на съвременните телевизори е до толкова безопасно, че няма никакво значение на какво разстояние от екрана гледаме. Това е мнението на екип от американски учени, начело с проф. Ли Дафнър от Американската академия по офталмология.

Според него, “гледането на телевизия от каквото и да е разстояние не нанася никаква физическа вреда на зрението, но все пак от значение остава колко време се гледа в екрана”. Ако човек гледа телевизия в продължение на часове от неудобен ъгъл, т.е. напрягайки зрението си, то естествено очите се уморяват. Изходът от това е съвсем прост – трябва да изключим телевизора и да дадем почивка на очите си.

По мнение на офталмолозите децата все пак трябва да бъдат сериозно контролирани заради тяхната склонност да стоят пред екрана с часове. Изследвания показват, че тези от тях, които гледат телевизия повече от 4 часа дневно, показват склонност към наднормено тегло (с всички негативни по-нататък последици от това) и различни психични аномалии. А ако детето гледа винаги от близо, родителите следва да проверят дали то не страда от късогледство.

Тъй като е ясно, че децата не могат да бъдат изолирани от телевизора, според американските специалисти, цитирани от Ройтерс, е необходимо да бъдат те приучени да гледат умерено, като им се обяснява, че “телевизията е просто развлечение, а не е паралелна действителност, явяваща се алтернатива на реалността”.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
деца    превенция    изследвания    
 

more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.