zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Съвременните телевизори не вредят на зрението



Съвременните телевизори не вредят на зрението

Въпреки това особено децата не бива да стоят пред екрана повече от 4 часа дневно.

здраве.bg

Излъчването от екрана на съвременните телевизори е до толкова безопасно, че няма никакво значение на какво разстояние от екрана гледаме. Това е мнението на екип от американски учени, начело с проф. Ли Дафнър от Американската академия по офталмология.

Според него, “гледането на телевизия от каквото и да е разстояние не нанася никаква физическа вреда на зрението, но все пак от значение остава колко време се гледа в екрана”. Ако човек гледа телевизия в продължение на часове от неудобен ъгъл, т.е. напрягайки зрението си, то естествено очите се уморяват. Изходът от това е съвсем прост – трябва да изключим телевизора и да дадем почивка на очите си.

По мнение на офталмолозите децата все пак трябва да бъдат сериозно контролирани заради тяхната склонност да стоят пред екрана с часове. Изследвания показват, че тези от тях, които гледат телевизия повече от 4 часа дневно, показват склонност към наднормено тегло (с всички негативни по-нататък последици от това) и различни психични аномалии. А ако детето гледа винаги от близо, родителите следва да проверят дали то не страда от късогледство.

Тъй като е ясно, че децата не могат да бъдат изолирани от телевизора, според американските специалисти, цитирани от Ройтерс, е необходимо да бъдат те приучени да гледат умерено, като им се обяснява, че “телевизията е просто развлечение, а не е паралелна действителност, явяваща се алтернатива на реалността”.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
деца    превенция    изследвания    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.