zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Най-ефективните средства срещу грип – маската и чистите ръцеНай-ефективните средства срещу грип – маската и чистите ръце

здраве.bg

Обикновените маски за лице и правилната хигиена на ръцете могат ефективно да намалят риска от предаване на вирусите дори през активния за тях зимен сезон. Тъй като в условията на епидемия или активно разпространение на вирусните заболявания, ваксините невинаги са достъпни (или дори такива все още не съществуват), най-доброто, което можем да направим е да мием редовно ръцете си и при контакти с други хора да носим маска на лицето, смятат американски епидемиолози от Университета на Мичигън.

По време на проведения от тях експеримент, хората, които редовно са били с маски и са измивали ръцете си с дезинфектант, са били с 35 до 51% по-малък риск от вирусно заболяване.

Тъй като резултатите са били практически еднакви с тези на групата от доброволци, които само са носили маски, учените заключават, че допълнителното третиране на ръцете с дезинфектант не допринася за предпазването от заболяване. “Защитните маски и измиването на ръцете с топла вода и сапун е това, което ни осигурява двоен ефект. Тези очикновени и достъпни във всекидневието мерки са наистина най-доброто, което можем да направим, за да намалим съществено риска от заболяване”, заключават американските специалисти, цитирани от Ройтерс.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    изследвания    хигиена    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.