zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Най-ефективните средства срещу грип – маската и чистите ръцеНай-ефективните средства срещу грип – маската и чистите ръце

здраве.bg

Обикновените маски за лице и правилната хигиена на ръцете могат ефективно да намалят риска от предаване на вирусите дори през активния за тях зимен сезон. Тъй като в условията на епидемия или активно разпространение на вирусните заболявания, ваксините невинаги са достъпни (или дори такива все още не съществуват), най-доброто, което можем да направим е да мием редовно ръцете си и при контакти с други хора да носим маска на лицето, смятат американски епидемиолози от Университета на Мичигън.

По време на проведения от тях експеримент, хората, които редовно са били с маски и са измивали ръцете си с дезинфектант, са били с 35 до 51% по-малък риск от вирусно заболяване.

Тъй като резултатите са били практически еднакви с тези на групата от доброволци, които само са носили маски, учените заключават, че допълнителното третиране на ръцете с дезинфектант не допринася за предпазването от заболяване. “Защитните маски и измиването на ръцете с топла вода и сапун е това, което ни осигурява двоен ефект. Тези очикновени и достъпни във всекидневието мерки са наистина най-доброто, което можем да направим, за да намалим съществено риска от заболяване”, заключават американските специалисти, цитирани от Ройтерс.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    изследвания    хигиена    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.