zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

11 начина да намалим вредните електрически полета около нас



11 начина да намалим вредните електрически полета около нас

LCD-екраните излъчват много по-малко електромагнитно поле отколкото плазмите и старите телевизори.

здраве.bg

Eлектромагнитните полета от всякакъв вид в определени количества са доказано вредни за здравето ни. От друга страна, съвременният човек се оказва все повече заобиколен от различни устройства, които излъчват т.нар. “мръсно електричество”. Мобилните телефони и мрежите, които ги обслужват са само едно от тях.

Нереално е да вярваме, че можем да се предпазим от всички подобни уреди, но пък не е невъзможно поне малко да намалим вредното им влияние.

С какво всъщност са опасни електромагнитните полета

Непрекъснато нарастващото електромагнитно замърсяване е факт. Доклад, публикуван през 2009 г. от експерти в Световната здравна организация и базиран на над 2000 изследвания, сочи, че хроничното (с десетилетия) излагане дори на ниски нива радиация (като от мобилните телефони) може да причини различни видове рак, да отслаби осезаемо имунитета, да увеличи риска от развитие на болестта на Алцхаймер и деменция, сърдечни и много други заболявания. Вероятният механизъм на това въздействие: електромагнитните полета „отварят” бариерата между кръвта и мозъка, кръвоносните съдове в него пропускат вещества, които увреждат невроните.

По-малко познатият за хората тип електромагнитно поле, известно като “мръсно” или неустойчиво електричество, вероятно играе дори още по-вредна роля. За това допринася свойството на електрониката и различните устройства – от компютри, хладилници и плазмени телевизори до флуоресцентни крушки и ключове за регулиране силата на светлината, да “консервират” енергията, която използват. Това създава непостоянно и потенциално опасно електромагнитно поле, което влияе на всяка клетка от човешкото тяло. Някои изследвания допускат, че чрез припокриване на сигналните механизми на тялото, неустойчивото електричество може да повлияе на отделянето на инсулин, да предизвика неправилен отговор на имунната система и да причини други вреди на химично ниво в клетката.

На пръв поглед, борбата с подобно влияе изглежда загубена още преди да е започнала. Но...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    
 

more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.