zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Бебешките играчки - между ползата и опасността



Бебешките играчки - между ползата и опасността

Как да изберем на детето си правилната играчка...

здраве.bg

... да скучае. Ако сте заети, може да закачите на оптимално разстояние от очите му (колкото е неговата протегната ръка) играчка, за да се учи да играе само. Първоначално то ще я следи с поглед, след това ще я опипва с ръце, ще започне да я потупва, ще се заслушва в нейния звук, а с времето ще се научи да хваща фигурките с ръце.

На тази възраст трябва да се появят и първите книжки. Колкото и да сте уморени, не лишавайте детето си от кратки стихчета и малки приказки. Не мислете, че то нищо не разбира. Възприятието се извършва на подсъзнателно ниво и поставя основите на интелектуалното развитие на детето.

Имайте пред вид, че то започва опознаването на света, използвайки всички възможни начини - не само разглежда играчката, но и слуша какви звуци издава, пробва я на вкус. Този естествен процес не трябва да бъде пренебрегван.

Важно е да се купуват играчки със сертификат за качество. Много от играчките са забранени поради това, че са произведени от материали, които са опасни за здравето. Ако имате съмнения, по-добре не ги купувайте.

Към качествената играчка винаги е приложена инструкция за нейната употреба, предупредителна информация и възрастови ограничения. Убедете се, че изделието е предназначено за деца под 1 година, а това означава да няма остри ръбове и дребни детайли, боята да бъде устойчива на измиване.

Преди да оставите играчката в детските ръце, измийте я внимателно с топла вода и сапун, убедете се, че боята не се отмива, а ситните елементи от нея не се отделят.

Не бързайте да купувате метални или пухени играчки. Първите често стават причина за най-различни травми, защото изделията от метал са твърде тежки, а координацията на детските движения все още не е достатъчно добра, за да си играят в тях. Пухените играчки са приятни на пипане, но събират прах, а детето до една година поставя почти всичко в устата си.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    деца    психология    
 

more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.