zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Бебешките играчки - между ползата и опасността



Бебешките играчки - между ползата и опасността

Как да изберем на детето си правилната играчка...

здраве.bg

... да скучае. Ако сте заети, може да закачите на оптимално разстояние от очите му (колкото е неговата протегната ръка) играчка, за да се учи да играе само. Първоначално то ще я следи с поглед, след това ще я опипва с ръце, ще започне да я потупва, ще се заслушва в нейния звук, а с времето ще се научи да хваща фигурките с ръце.

На тази възраст трябва да се появят и първите книжки. Колкото и да сте уморени, не лишавайте детето си от кратки стихчета и малки приказки. Не мислете, че то нищо не разбира. Възприятието се извършва на подсъзнателно ниво и поставя основите на интелектуалното развитие на детето.

Имайте пред вид, че то започва опознаването на света, използвайки всички възможни начини - не само разглежда играчката, но и слуша какви звуци издава, пробва я на вкус. Този естествен процес не трябва да бъде пренебрегван.

Важно е да се купуват играчки със сертификат за качество. Много от играчките са забранени поради това, че са произведени от материали, които са опасни за здравето. Ако имате съмнения, по-добре не ги купувайте.

Към качествената играчка винаги е приложена инструкция за нейната употреба, предупредителна информация и възрастови ограничения. Убедете се, че изделието е предназначено за деца под 1 година, а това означава да няма остри ръбове и дребни детайли, боята да бъде устойчива на измиване.

Преди да оставите играчката в детските ръце, измийте я внимателно с топла вода и сапун, убедете се, че боята не се отмива, а ситните елементи от нея не се отделят.

Не бързайте да купувате метални или пухени играчки. Първите често стават причина за най-различни травми, защото изделията от метал са твърде тежки, а координацията на детските движения все още не е достатъчно добра, за да си играят в тях. Пухените играчки са приятни на пипане, но събират прах, а детето до една година поставя почти всичко в устата си.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    деца    психология    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.