zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Полезните бактерии и дисбактериоза



Полезните бактерии и дисбактериоза

Постоянният стрес, неправилното хранене, модерните диети, безконтролното самолечение, особено с антибиотици, убива полезните за организма микроорганизми.

здраве.bg

... от тях пространство се усвоява от гъбичките и вредните микроорганизми.

И тогава идва нуждата от консултация с лекар и се появява “загадъчната” болест – дисбактериоза на червата. Обикновено тя е сочена като причина за всички неприятности, свързани с нарушенията в изхождането и много други здравословни проблеми. А ако е установен виновникът, се назначава съответната лечебна терапия, която по един или друг начин да увеличи полезните и да намали вредните бактерии. Лечението е продиктувано от интоксикацията на организма, т.е. хроничното му натравяне. Освен това трябва да се поддържа и функцията на черния дроб. Но всичко това са недостатъчни мерки. Ако дисбактериозата вече е възникнала, липсва гаранция, че няма да се появи отново!

Дисбактериозата на червата е микробиологично понятие, което характеризира нарушенията в съотношението на представителите на чревната флора. Това на практика не е диагноза, а симптом, съпътстващ някаква болест или проблем в работата на организма. Съществува причина, която унищожава полезните за организма бактерии. И всички опити за “заселване” на червата с полезни бактерии “отвън” са половинчати мерки.

Причината за дисбактериозата винаги трябва да се търси. Безсмислено е да се възстановява микрофлората, докато не се установят и отстранят състоянията, които са я унищожили.

Дисбактериозата се установява в повечето случаи чрез анализ на оплакванията на пациентите (нередовно изхождане, болки и дискомфорт в стомаха, метеоризъм, непоносимост към определени продукти, кожни прояви на алергия, отпадналост и др.) и на микробиологичното изследване на екскрементите, което показва измененията в съотношението на полезните и вредните бактерии.
Много състояния могат да предизвикат дисбактериоза - заболявания на стомашно-чревния тракт (нарушения на чревното абсорбиране, обусловено от недостиг на някакъв фермент, синдром на раздразнено дебело черво, колит, други чревни инфекции), сърдечно-съдовите, инфекциозните заболявания, химио-...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.