zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кафето предпазва от Алцхаймер



Кафето предпазва от Алцхаймер

(фото - sxc.hu)

здраве.bg

Последствията от въздействието на болестта на Алцхаймер върху здравето на човека могат да бъдат предотвратени с помощта на две чаши силно кафе за денонощие. Това е заключението на американски специалисти.

При извършените от тях опити е било установено, че кофеинът в съответни дози намалява с приблизително 50% нивото на амилоидния белтък, чиено наслагване причинява болестта.

Човешкият еквивалент на дозата кофеин, която била използвана в изследването, е 500 мг, т.е. 5 чаши нормално или две чаши силно кафе на ден. Същото количество кофеин може да се набави и от употребата на 14 чаши чай или 20 бутилки кола-кола.

Според д-р Арендаш, автор на изследването, проведено в Центъра за изучаване на болестта на Алцхаймер в щатаФлорида, „тези данни са доказателство, че кофеинът може да стане пълноценно „лекарство” срещу болестта на Алцхаймер. Кофеинът в умерени дози е безопасен за повечето хора. Той лесно попада в мозъка и, съдейки по всичко, оказва пряко въздействие върху протичането на болестта”.

Болестта на Алцхаймер е най-разпространената форма на деменция. Очаква се до 15 години случаите на заболяването да се удвоят, съобщава Би Би Си.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
55+    превенция    изследвания    aлтернативи    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.