zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Сухата кожа: да решим проблема



Сухата кожа: да решим проблема

Как да преодолееем проблеми, свързани със сухата кожа.

здраве.bg

Не е нужно човек да е експерт, за да разбере коя кожа е суха. Просто огледайте за грапави люспести парчета по краката, горната част на ръцете, гърба и кръста. Това са областите, които често забравяме, когато мажем с овлажняващи кремове лицето и ръцете си. Понякога тези места сърбят, някои хора дори ги разкървавяват, докато ги чешат. Ако го правите твърде често, засегнатият участък дори може да се инфектира или да се появи постоянен белег.

Що се отнася до предотвратяването на сухата кожа, дерматолозите напоследък препоръчват овлажняващите кремове с алфа хидроксидна киселина (АНА), която се добива от млякото, плодовете и захарната тръстика. АНА-овлажнителите имат двоен ефект - отстраняват сухата, мъртвата, твърдата и люспестата кожа и задържат влагата. Някои АНА-овлажнители, разбира се, са по-добри от други, но като цяло, колкото е по-плътен овлажнителят, толкова по-добре.

Друг добър метод на превенция е къпането с хладка вода и мек сапун. Температурата на водата трябва да е умерена. Ако кожата ви е суха, не ползвайте силни антибактериални сапуни.

Много са мерките, които могат да са ефективни при суха кожа. Цяло ново поколение овлажняващи козметични продукти за тяло са достъпни, за да помогнат да се справите дългосрочно с възникващите проблеми.

Някои „златни”, отдавна известни рецепти също работят. Например:

• Ако сърбящата суха кожа ви дразни силно, вземете от хладилника литър мляко. Сипете го в купа или леген. Потопете кърпа или парче марля в студеното мляко и я сложете върху кожата за 5 минути. Млякото има противовъзпалителни свойства, които отстраняват сърбежа. То спира това усещане и желанието за непрестанно чесане.

Млякото е много облекчаващо за кожата заради съдържанието на млечна киселина.

• За суха и сърбяща кожа най-добрият овлажнител е тежък и плътен. Ароматизираните лосиони са почти безполезни при суха кожа, тъй като са с голямо съдържание на вода. Препоръчват се силни, плътни кремове, които успокояват. Най-евтиният вариант е чистият...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    хигиена    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.