zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10 твърдения за проблемите със съня: истина или не?



10 твърдения за проблемите със съня: истина или не?

здраве.bg

... възстановите енергията си. Дремките са още по-ефективни, когато са част от ежедневието.

И все пак - не спете след 16 часа, защото това може да наруши нощния ви сън. Някои хора стават инертни след следобеден сън – това е временно замайване или объркване.

6. Телевизията, компютърът или книгата ще ни помогнат да заспим

Грешно! Ако използвате леглото като място за работа, ще си навлечете само неприятности – психиката свиква да асоциирате спалнята с място, където следва да сме активни, а не като приятен кът за отмора и откъсване от проблемите на деня.

Какво да правите, ако напразно се въртите под завивките? Станете след половин час. Разсейте се с дейности в друга стая, после се върнете и опитайте отново да заспите. Това позволява на мозъка да отпочине и да заспи по-бързо.

Освен това, най-добре е да спите на хладно – не повече от 18 градуса. Така сънят е по-дълбок и стабилен.

7. Като не мога да спя през седмицата, ще си наваксам през уикенда

Грешно! Това е често прилагана, но безполезна стратегия, защото веднъж щом изгубите съня си няма връщане назад. Не може да си наваксате нито през уикенда, нито ваканциите или почивките.

Най-добре е да си установите постоянен режим на сън. И не се притеснявайте от случайно безсъние от време на време - обикновено то минава също така внезапно, както се е и появило. В действителност притеснението за това, че не можем да спим, е по-лошо от самата загуба на съня - така се получава порочен кръг от стрес, който пречи на съня.

8. Сънят помага за отслабване

Истина е! Хората, страдащи от безсъние, натрупват килограми. Учените все още не знаят каква е точната причина, но предполагат, че нивата на хормоните, контролиращи апетита (като лептин и грелин) имат роля в този процес. Според други умората, която се натрупва при недоспиване, ни кара да ядем повече.

Някои работят до късно вечерта и едва когато другите у дома заспят, отиват да вечерят. Ако сте уморени – по-добре си легнете, вместо да наваксвате...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    превенция    психология    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.