zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

25 здравословни храни



25 здравословни храни

Диетолозите препоръчват не да се избягват яйцата, а да се консумират по 3-4 на седмица.

Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие.

здраве.bg

... чушки

Цитрусите са най-известни като източник на витамин С, но всъщност червените чушки съдържат повече от него. Витамин С е най-известен с ползите си за кожата и имунната система. Изследвания доказват, че наличието на достатъчно количество витамин С наистина забавя набръчкването и изсъхването на кожата. И макар витамин С да влияе само опосредствено (чрез засилването на имунната система) за предпазва от настинка или грип, според проучванията, той помага за по-бързото възстановяване.

Витамин С има и други важни функции. Финландски изследователи са установили, че при ниски нива на витамин С в организма, опасността от удар нараства над 2 пъти, а техни австралийски колеги твърдят, че той предпазва от артрит и намалява болките в следствие на това заболяване.

19. Смокини

Когато си мислите за продукти, богати на калий, едва ли смокините са първото, което ви идва наум. Факт е обаче, че 6 пресни смокини съдържат 891 мг от този минерал, който понижава кръвното налягане. Това е около 20% от необходимата дневна доза и около 2 пъти повече от количеството, което се съдържа в един голям банан. Скорошно 5-годишно изследване в Холандия доказва, че режимът на хранене с високо съдържание на калий е свързан с по-ниска смъртност по каквито и да е причини при възрастните на 55 и повече години. Смокините са и един от най-добрите растителни източници на калций – 6 смокини се равняват на половин чаша обезмаслено мляко.

Консумирайте ги нарязани на парчета и добавени към киселото мляко, овесената каша или зелената салата. Могат да бъдат и десерт след вечеря – направете им разрез от едната страна и ги натъпчете с 1/2 лъжичка нискомаслено меко сирене.

20. Боровинки

Те са изключителен източник на антиоксиданти. Хранителен режим с много боровинки помага за подобряване на паметта, за превенция на инфекции на уринарния тракт и за облекчаване при преумора на очите.

Добавете до 1/2 чаша боровинки към храната си дневно за извличане на максимални здравни ползи....

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    хранене и диети    aлтернативи    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.