zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

За да бъде тялото и гъвкаво, и красиво



За да бъде тялото и гъвкаво, и красиво

здраве.bg

Повечето хора отиват във фитнес клубовете не за да заякнат, а защото искат гъвкаво и по-красиво тяло. Но какво е всъщност значението за организма на гъвкавостта? Природата ни е дарила с нея в различна степен - някои могат да правят „мост” и шпагат, а други изпитват болезнени усещания и дискомфорт и от най-елементарните движения.

Под гъвкавост трябва да разбираме не нещо друго, а максималната подвижност на ставите. Именно тя определя амплитудата на движенията, които извършваме във всекидневието си, а и по време на тренировките.

При хората, които не тренират или късно са започнали да се занимават с фитнес, често се наблюдава понижена ставна подвижност. Причината за това е наличието на различни мускулни блокове и спазми (особено в областта на гърба и раменете), възникващи като следствие от хиподинамията (недостатъчното движение) и неправилната стойка на тялото, които понякога възприемаме като напълно обичайни и комфортни. Травмите също оставят отпечатък и ограничават подвижността на ставите.

Всичко това се отразява на външния ни вид - влошава се осанката, изгубва се пластичността на движенията, ставаме напрегнати и сами започваме да се възприемаме като тромави. Но това е само половината беда. Главната опасност на ограниченията в подвижността на ставите се състои в това, че те водят до негативни промени в цялото тяло - нарушават се кръвообращението и лимфообращението и в резултат се стига
• до недостиг на кислород и жизнено необходими питателни вещества,
• до натрупване на метаболитни отпадъци в организма,
• до влошаване на обмяната на веществата.

Проблемът за понижената гъвкавост е познат не само на начинаещите, но и на спортистите, които игнорират упражненията за подвижност на ставите. Тренировките, насочени към увеличаване на мускулната маса, значително повишават тонуса на мускулите, а това води до съкращаване на връзките и подвижността на ставните връзки.

Ако редовно не се практикуват специални упражнения за разтягане, може да настъпи момент, когато...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.