zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Най-добрите натурални средства срещу грип и настинка



Най-добрите натурални средства срещу грип и настинка

Омега-3 киселините подпомагат имунната система и по този начин намаляват риска от грип и настинки.

здраве.bg

... продължителността и сериозността на симптомите. Но екстрактите от ехинацея са много видове – от истински извлек на активно вещество до просто стрити листа. Независимо че става дума за добавка, нейното използване (както впрочем на всички останали) е добре да се консултира с лекар – особено ако взимате и някакви медикаменти. Възможни странични ефекти от приема на ехинацея включват хрипове, обриви и диария.

4. Витамин D – помага: приемайте го през целия сезон

Този витамин може ефективно да подобри имунната система и с това да помогне да се предпазим от настинка и грип. Доказано е, че хората с най-ниски нива на витамин D е с над 1/3 по-вероятно да имат проблеми с респираторни инфекции на горните дихателни пътища. Пациентите с астма и ниски нива на витамин D е 6 пъти по-вероятно да се разболеят в сравнение с тези с най-високите нива. Нормалните количества витамин D в организма помагат за произвеждането на кателицидин, протеин, който участва в унищожаването на вирусите.

Тъй като е трудно тялото да произвежда достатъчно витамин D само чрез слънчевата светлина или да си го набавяме чрез храната (рибата и млечните продукти са най-добрите източници), много хора се нуждаят от допълнителен прием (чрез хранителна добавка), за да постигнат оптималното количество. Целта е да се приемат по 1000 IU дневно.

5. Женшен – помага: приемайте го, когато сте болни

Препоръчва се обаче добавки, съдържащи женшен, да се приемат само при наличие на симптоми на грип или настинка. Изследванията показват, че хората, които приемат дневно по 2 капсули съкращават значително периода на заболяването и намаляват изразеността на симптомите. Не всеки женшен обаче е ефективен. Екстрактът от сибирския и северноамериканския вид съдържа съставки, които повишават белите кръвни телца и интерлевкини - протеини, на които разчита имунната система.

6. Цинк – помага

Изследванията са въздействието на този минерал по отношение...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    изследвания    aлтернативи    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.