zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Идеалният режим за хранене – и колкото и когато трябва



Идеалният режим за хранене – и колкото и когато трябва

Така контролът на теглото няма да е проблем, а и ще имате повече енергия.

здраве.bg

... колкото е възможно (10 до 15 минути е вече идеално). Колкото повече дъвчете, толкова повече хранителни вещества се усвояват от организма.

Брой калории: 150 до 300.

11:30 ч. до обяд: Вода, витамини и разходка

Изпийте чаша вода, напълнете я отново и изпийте един мултивитамин. Препоръчително е да пиете мултивитамините си малко преди обяд, защото витамин В и определени минерали помагат на тялото да оползотвори въглехидратите и така ще имате повече енергия след яденето. След това станете и се поразтъпчете. Така няма да се изкушите да ядете излишни неща - от скука или умора. Освен това малко движение преди обяд задейства по-бързо храносмилателната система.

13:00 - 13:30 ч.: Обяд

Направете си салата. Започнете с зелени листни зеленчуци, натрупайте голяма купчина от тях и ги смесете с шарени зеленчуци, протеини и полезни мазнини. Сложете домати, моркови, чушки и гъби - за здравословен микс от витамини, минерали и антиоксиданти. Добавете четвърт чаша авокадо - за здравословни ненаситени мазнини и половин чаша протеини като риба тон, пиле на грил, пуешко месо, боб или леща. Пробвайте да се разнообразявате с различни зеленчуци всеки ден – колкото по-разноцветни са, толкова по-добре. Диетолозите препоръчват и прибавянето на сос към салатата, но не я потапяйте цялата в него, а и подбирайте по-лек сос. Мазнините в салатата помагат на тялото да усвои витамините А, D, E и K. След ядене, изпийте чаша вода.

Допълнителен съвет: Ако искате, изяжте и филия пълнозърнест хляб. Трудно ще намерите човек, който не обича хляба. Ако се чувствате лишени от него, изяжте тези допълнителни 100 калории сега, отколкото да се изкушите по-късно.

Брой калории: 400 до 500.

14:00 ч.: Вода и разходка

Това ще ви помогне да направите добър избор, когато огладнеете към 16:00 часа. Излезте навън, ако работата ви позволява. Особено ако не сте излизали за обяд. Чистият въздух и слънчевата светлина ободряват и предпазват от преяждане заради лошо настроение.

15:30...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.