zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Здравето свършва… на 45!?Здравето свършва… на 45!?

Наистина ли, доближавайки 50-те, казваме сбогом на доброто здраве?.

здраве.bg

Значителни отклонения и влошаване на показателите на работата на сърцето и белите дробове се наблюдават при повечето хора скоро след навършване на 45 години. Негативната промяна е по-рязка при мъжете и малко по-бавна и постепенна при жените. Това е заключението на група американски учени начело с проф. Андрю С. Джексън от университета на Хюстън, щата Тексас.

Направените от тях наблюдения включват данните за повече от 20 хиляди мъже и жени на различна възраст - между 20 и 96 години, преминали над 30 различни медицински изследвания, които са включвали препоръки за храненето, движението и други фактори на начина на живот.

“Резултатите показват, че за да бъде здравето ни на ниво поне до 40-45 г. трябва постоянно да наблюдаваме теглото си, да се откажем възможно най-бързо от вредните навици и да отделяме повече време на спорт и разходки. Хиподинамията (недостатъчното движение) и наднорменото тегло водят до по-бързо остаряване на тялото, т.е. биологичната ни възраст е по-голяма от реалната) и съответно до по-висок риск от появата и развитието на сериозни заболявания”, твърдят авторите на изследването, цитирани от Ройтерс.

“Човечеството, макар и да живее по-дълго, старее по-бързо и става все по-закръглено и обездвижено”, смята Джексън. “В резултат на това сърцето и дробовете ни по-рано губят част от ефективността си. Лошата физическа кондиция увеличава риска от развитието на хронични заболявания, които не дават възможност на хората в напреднала възраст да се справят сами”.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
55+    превенция    изследвания    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.