zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Здравето свършва… на 45!?Здравето свършва… на 45!?

Наистина ли, доближавайки 50-те, казваме сбогом на доброто здраве?.

здраве.bg

Значителни отклонения и влошаване на показателите на работата на сърцето и белите дробове се наблюдават при повечето хора скоро след навършване на 45 години. Негативната промяна е по-рязка при мъжете и малко по-бавна и постепенна при жените. Това е заключението на група американски учени начело с проф. Андрю С. Джексън от университета на Хюстън, щата Тексас.

Направените от тях наблюдения включват данните за повече от 20 хиляди мъже и жени на различна възраст - между 20 и 96 години, преминали над 30 различни медицински изследвания, които са включвали препоръки за храненето, движението и други фактори на начина на живот.

“Резултатите показват, че за да бъде здравето ни на ниво поне до 40-45 г. трябва постоянно да наблюдаваме теглото си, да се откажем възможно най-бързо от вредните навици и да отделяме повече време на спорт и разходки. Хиподинамията (недостатъчното движение) и наднорменото тегло водят до по-бързо остаряване на тялото, т.е. биологичната ни възраст е по-голяма от реалната) и съответно до по-висок риск от появата и развитието на сериозни заболявания”, твърдят авторите на изследването, цитирани от Ройтерс.

“Човечеството, макар и да живее по-дълго, старее по-бързо и става все по-закръглено и обездвижено”, смята Джексън. “В резултат на това сърцето и дробовете ни по-рано губят част от ефективността си. Лошата физическа кондиция увеличава риска от развитието на хронични заболявания, които не дават възможност на хората в напреднала възраст да се справят сами”.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
55+    превенция    изследвания    
 

more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.