zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Изневярата като илюзия за щастие



Изневярата като илюзия за щастие

За женските очаквания от брака и изневярата .

23 октомври 2009, Тя.bg

Много жени изневеряват. Броят им, като цяло, изглежда по-малък от този на неверните мъже, но все пак повечето изследвания показват, че около половината от жените изневеряват по време на брака си, а някои посочват дори по-висока цифра. Фактически, може да се окаже, че броят на изневеряващите жени е колкото и на мъжете, но те го признават по-неохотно, дори и в анонимно проучване, докато някои мъже може би смятат, че трябва да преувеличават изневерите си, стига жена им да не е наблизо да ги чуе!

Но каква е разликата между мъжа, който изневерява, и жената, която изневерява? За да отговорим на този въпрос, би трябвало първо да видим как мъжете и жените гледат на брака.
В проучвания, където американски мъже и жени са помолени да оценят качеството на брака си като цяло, жените, средно, са оценили брака значително по-ниско от съпрузите си…около 40-50 на сто по-ниско! Тоест, ако един мъж е запитан: "В скала от 1 до 10, където 10 е "много добър", а 1- "много лош", колко добър е бракът ви?", мъжът би дал оценка 8, докато тя вероятно би дала 4!

Защо се случва това? Вероятно е резултат от комбинация от причини, сред които и различни очаквания. Докато мъжете по-скоро ги учат, че пътят към тяхното щастие минава през успеха в професията, правене на пари или дори спечелване на красиви жени, жените - напротив - често ги учат, че бракът и семейството ще бъдат основните неща, чрез които ще намерят щастие. Така те получават по-високи очаквания за това, какво ще направи брака за тях. По тази причина, ако те не са щастливи, изглежда логично да направят заключение, че това е поради някакъв недостатък на съпруга им или на проблем в семейството.
"Вече не съм щастлива с него" е фраза, която изневеряващите жени често казват, за да оправдаят действията си. Тя показва обща тенденция, че жените, които изневеряват, са склонни да обвиняват съпруга си за собствената си изневяра.

Разбира се, нито едно от тези неща не е истина. Нито неговото щастие зависи от кариерата...

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    любопитно    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.