zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Понижете холестерола! 16 съвета как да избегнем проблемите с него



Понижете холестерола! 16 съвета как да избегнем проблемите с него

Лесни стъпки към понижаването на холестерола или за това да държим нивото му под контрол.

здраве.bg

Сблъсквали ли сте се вече с проблема, наричан в обикновения език “висок холестерол”, а от лекарите хиперхолестеролемия? Тогава сигурно знаете, че в такава ситуация трябва да промените режима си на хранене и начина на живот, за да понижите нивото на холестерол, а съответно и риска от сърдечни заболявания. Дори ако лекарят ви е предписал лекарство за понижаване на нивата на холестерола, това не е достатъчно. Нужно е да се промени хранителният режим, да се движите повече.
Следващите съвети ще ви помогнат да държите нивата на холестерола си в равновесие.

Холестеролът - добър и лош

Организмът се нуждае от малко количество холестерол, за да функционира правилно. Но може би с храната си приемаме прекалено много наситени мастни киселини (т.е. и холестерол). А това води до повишени нива на “лошия” (LDL) холестерол. Това води до натрупване на плака по стените на артериите, причина за сърдечни заболявания. HDL (“добрият”) холестерол, от друга страна, помага да се прочисти кръвта от лошия. Целта е да понижите LDL холестерола и да повишите HDL, като започнете от хранителния си режим.

1. Контрол върху размера на порциите: Използвайте ръката си

Много хора ядат порции до 2 пъти по-големи от препоръчителното. Това почти винаги води до повишаване на теглото и на холестерола. Лесен начин да контролипате размера на порцията си е като използвате ръката си. Количеството риба или месо трябва да е приблизително колкото дланта ви. Количеството свежи плодове – колкото размера на юмрука. А една порция сготвени зеленчуци, ориз или макарони трябва да съвпада с размера на ръката ви, ако я сгънете във формата на чашка.

2. Приготвяйте си полезна за сърцето храна

Напълнете чинията си с плодове и зеленчуци – поне няколко пъти на ден, за да понижите “лошия” холестерол. Антиоксидантите в тези храни ще помогнат за това. А и когато ядем повече плодове и зеленчуци, консумираме по-малко мазнини. При всяко положение ще си помогнете за понижаването на кръвното налягане...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    изследвания    хранене и диети    заболявания    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.