zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Истинските заплахи за здравето у дома



Истинските заплахи за здравето у дома

Антените за мобилните комуникации съвсем не са най-голямата опасност за здравето на днешния човек.

във времето на високите технологии сме заобиколени от все повече удобства, но безопасни ли са те за здравето ни!?.

здраве.bg

... е най-високи нива при някои производства – например в специалните печки, които се използват при производството на мебели, за изготвянето на декоративни детайли, някои тъкани и подови покрития, лепила.

Формалдехидът може да предизвика раздразнение на очите, хрема, кашлица, кожни обриви и сериозни алергични реакции. Той също е определян като канцероген.

Начинът да се намали вредното му влияние са поддържане на средна температура в помещението и често проветряване (особено при появата на нов източник на формалдехид).

4. Пестициди

Техни източници са например инсектицидите, които се прилагат в борбата с хлебарките, мухите, комарите и т.н. Пестицидите се прилагат непрекъснато и в селското стопанство за борба с вредителите.

Те могат да предизвикат раздразнение на очите, носа и гърлото, да доведат до увреждания в централната нервна систева и бъбреците, да провокират развитието на онкологични заболявания. Основният метод за борба е спазване на правилата за съхранение, посочени от производителите – извън затворените помещения на дома (т.е. на балкона или на двора). Там следва да се държат и дрехите, които се използват при работа с тях.

5. Олово

Основен източник на олово са автомобилните газове и някои видове бои. Високата концентрация на олово се отразява най-бързо върху здравето на децата - влошава се тяхната координация, възникват проблеми с умственото им развитие. Оловото поразява бъбреците, нервната система и червените кръвни телца. То също така води и до повишаване на кръвното налягане.

Методите за борба включват избягване на боядисването на вътрешните стени с бои, съдържащи олово (на етикета на кутията следва да е посочено, ако се съдържа такова), съхраняване на кутиите с бои извън дома, често проветряване на помещенията. В никакъв случай боите не трябва да се горят.

6. Азбест

Най-чест източник на азбест са увредените или използваните по неправилен начин изолационни и противопожарни материали. Натравянето с азбест...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.