zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Истинските заплахи за здравето у дома



Истинските заплахи за здравето у дома

Антените за мобилните комуникации съвсем не са най-голямата опасност за здравето на днешния човек.

във времето на високите технологии сме заобиколени от все повече удобства, но безопасни ли са те за здравето ни!?.

здраве.bg

Независимо колко добра хигиена и чистота се опитвате да поддържате в дома си, най-доброто, което може да постигнете е да намалите заплахите – резултат от съвременната химия и замърсяването на въздуха. Преди дни американската Асоциация по белодробни заболявания публикува списък с най-опасните вещества, които могат да бъдат открити в един дом и как да намалим вредното им влияние.

Теоретично на здравето ни негативно влияние оказват всякакви електромагнитни полета, източници на които са битовите уреди, микровълновите печки, радиотелефоните, телевизорите, компютрите и т.н. Но според американските специалисти те всъщност не са най-голямата опасност.

1. Прах и катран

Източници на прах и катран са продуктите на изгорелите газове, мебелите и цигареният дим. Прахът се натрупва и предизвиква раздразване на очите, хрема, респираторни инфекции и бронхити. Резултатите от някои изследвания сочат, че продължителният престой в запрашени помещения увеличава риска от рак.

Начини да намалим негативното влияние са изкуствената вентилация, редовното проветряване и почистването на дома с влажна кърпа.

2. Органични замърсители

Източници на това замърсяване са препаратите, които днес присъстват във всеки дом: бои, разтворители, аерозоли, течности за миене на съдове, освежители на въздуха и т.н. Те предизвикват дразнене в очите, хрема, главоболие, при по-големи количества загуба на координация. В особено висока концентрация органичните замърсители влияят негативно на черния дроб, бъбреците и централната нервна система. Някои химикали, които се използват в производството на битова химия, са доказано канцерогенни, разбира се в много по-високи от съдържащите се в препаратите концентрации.

Главният метод за борба с органичните замърсители е да се спазват точно правилата за съхранение на препаратите. Най-добре е те да се складират например на балкона или в добре проветрявано помещение. Препоръчително е да бъдат поставяни в полиетиленови пликове.

3. Формалдехид

Той...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.