zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Сезонната ваксина срещу грип едва ли е ефективна срещу “свинския”



Сезонната ваксина срещу грип едва ли е ефективна срещу “свинския”

14 октомври 2009, здраве.bg

... грип да може да предложи известна защита срещу новия грип”, твърдят все пак американски експерти, цитирани от Ройтерс, “Това обаче в никакъв случай не означава, че не се нуждаем от ваксина срещу H1N1”.

Изследвания на имунитета при хора на различна възраст, проведено в САЩ, показва, че при по-възрастни пациенти, родени преди 1957 г., е налице известна способност за имунен отговор. Причината за това – през същата година H1N1 е бил един от обичайните за грипния сезон вируси. С това специалистите обясняват и защо при възрастните хора необходимото количество ваксина срещу “новия” H1N1 е по-малко от това при по-младите.

Основна причина за безпокойство според група специалисти от САЩ, цитирани от Би Би Си, е че “сегашната грипна пандемия е различна от всичко, с което учените са се сблъсквали до момента - със сигурност не прилича на сезонния грип, но също не наподобява особено по-тежките грипни пандемии, регистрирани в миналото”.

“Възможно е да станем свидетели на нещо средно между наистина тежка пандемия и просто лош сезон. Налице е висока способност за предаване от човек на човек и относително ниска смъртност. Това не е нещо, което можем да видим при съвсем нов човешки грипен вирус, и не е нещо типично за просто лош грипен сезон”. (а)

 
добави в:
 
Още по темите:
грипът А/H1N1    превенция    изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.