zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Грижите за състаряващата се кожа



Грижите за състаряващата се кожа

Редовната и правилна грижа за кожата трябва да е съобразена с индивидуалните й особености.

Как да намалим пораженията без да си поставяме невъзможни цели.

здраве.bg

В общество като днешното, където повечето хора са буквално обсебени от желанието да изглеждат по-млади, много продукти и процедури ни привличат с обещания да върнат времето назад и като с магическа пръчица да ни отърват от бръчките, петната, разширените вени и други признаци на преминалия своя зенит живот. Но нека мислим една крачка по-напред: ако навреме полагаме повече и постоянни грижи, и ръцете и кожата ни ще изглеждат много по-добре.

Бръчките

С възрастта кожата закономерно губи своята еластичност и способността си да се връща в нормално положение. Затова гледайте на нея образно - като на стар ластик за коса – с времето все по-малко се връща в стегнатото си състояние.

При кожата това се случва, защото тя губи еластин (той създава чувството за стегнатост и младост), както и колаген. Също толкова логичното намаляване на подкожните мазнини пък причинява изтъняването и увисването на външния слой, което води до появата на бръчки.

Гените също имат пръст в това кога ще се появят бръчките. Ако родителите ви имат доста бръчки, по всяка вероятност и вие ще наследите тази черта. Но, разбира се, има и други фактори, които допринасят за формирането и задълбочаването на бръчките – уврежданията в резултат на слънчевите лъчи, недостатъчните грижи за кожата, цигарите могат да създадат впечатлението, че сме дори по-възрастни.

Вредата от слънцето. Ако беше възможно човек никога не се показва на слънце, кожата ни вероятно и на 90 г. би изглеждала млада. Нищо не я състарява така, както ултравиолетовите лъчи (от слънцето и солариумите). И не става дума само за кожата на лицето. Освен преждевременно сбръчкване, слънцето причинява лентиго, известно повече като “кафяви” или “старчески петна”, които най-често се появяват по раменете, гърдите и ръцете. Тези плоски петна са доброкачествени, но за съжаление не може да се каже същото за меланомата (рака на кожата).

Недостатъчни грижи за кожата. Казано най-просто: ако не се грижите за своята кожа, и...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хигиена    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.