zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Първи смъртен случай от новия грип у нас



Първи смъртен случай от новия грип у нас

Няма място за никаква паника, каза д-р Ангел Кунчев, началник на отдел Надзор на заразните болести в МЗ. фото: дневник.bg

30 септември 2009, actualno.com
четете още в actualno.com


Министерство на здравеопазването съобщи за първия смъртен случай от новия грипен вирус АH1N1 в България.

Днес в УМБАЛ "Лозенец" в София е починал мъж на 30 години, който е получил първите симптоми на грип на 19 септември 2009 г. в Самоков и е бил приет за лечение в местната болница на 23 септември 2009.

Два дни по-късно е установена двустранна пневмония.

На 25 септември 2009 г. пациентът е транспортиран за лечение в УМБАЛ "Лозенец". Общо 5 лица са били контактни с починалия. Един от тях е настанен за лечение в МБАЛ "Св. Анна" и е в добро състояние, без опасност за живота. Останалите четирима души се изследват в момента. Нито един от тях няма симптоми за наличието на болестта. До момента от новия вирус у нас официално са регистрирани 78 случая, всички пациенти са в добро здравословно състояние.

Новият грип навсякъде по света протича най-често в лека и средно тежка форма без усложнения, съобщиха от МЗ. Статистическите данни показват, че до момента от него смъртността е под 0.5% и е по-ниска от тази при сезонния.

При 4334 регистрирани случая на новия грип в ЕС досега, с фатален край са 174. Това означава, че за момента болестта не е по-опасна от сезонните грипни заболявания.

Няма основание за създаване на паника сред населението след първия смъртен случай вследствие от новия грип. Нека лекарите да знаят, че вече не става въпрос за теоретични знания от тяхна страна, а за това, че грипът вече е налице и циркулира в страната. Това каза д-р Ангел Кунчев, началник на отдел "Надзор на заразните болести" в Министерство на здравеопазването.

Причината за първия смъртен случай са усложненията, настъпили от грипния вирус. Клиниката на грипното заболяване е същата, като описаната в останалите страни.

В България заболелите са 78 души и заболелите се сумират седмица за седмица. "Не може да се каже каква част от тези 78 души са болни от новия грип, защото ние сумираме заболелите. Разпоредили сме събирането на проби от хора с подобна симптоматика,...

 
добави в:
 
Още по темите:
грипът А/H1N1    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.