zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Вредните навици влияят на паметта и мисленетоВредните навици влияят на паметта и мисленето

Цигарите са с най-силно негативно влияние върху мисленето.

23 септември 2009, здраве.bg

Вредните навици като пушенето, пълното въздържание от алкохол (или прекаляването с него), недостатъчната физическа активност и употребата на малко плодове и зеленчуци значително влошават паметта и способността за мислене, съобщава Ройтерс.

Според сътрудници от френската клиника „Пол Брус”, че хората с изброените вредни навици мислят поне 3 пъти по-лошо и 2 пъти по-често страдат от нарушения в паметта в сравнение с хората с по-малко вредни навици.

Изследването е било проведено в три етапа, с едни и същи хора през период от няколко години. Отчитайки възрастта, пола, социалния и икономическия статус, учените са стигнали до извода, че най-забележимо паметта се влошава при пушачите. Те страдат по-често от сериозни разстройства в говора, имат лошо математическо мислене и способността им да разсъждават постепенно намалява. Същите проблеми преследват и хората, които напълно са се отказали от употребата на алкохол и ядат малко плодове и зеленчуци.

Златната среда според френските учени е до 14 чаши слабоалкохолни напитки (най-добре червено вино) седмично и повече от 2 зеленчукови и плодови ястия на ден. Най-голям е рискът от нарушения в познавателните способности при мъжете и жените над 50 години, които водят заседнал начин на живот.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    превенция    любопитно    
 

more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.