zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Плодовете и зеленчуците са полезни и за паметтаПлодовете и зеленчуците са полезни и за паметта

здраве.bg

Присъствието на повече плодове и зеленчуци във всекидневното меню подобрява познавателните функции на мозъка, твърди международен екип невролози от Университета “Хайнрих Хайне”, болницата “Света Елисавета” в Кьолн (Германия), университета на Перуджа (Италия) и “Темпъл Юнивърсити” (Temple University) в САЩ.

Учените са изследвали взаимната връзка между употребата на плодове и зеленчуци, антиоксидантното съдържание в кръвта и умствената дейност на хора между 45 и 102 години.

Резултатите показват, че тези, в чиято диета всеки ден присъстват по 400-500 грама плодове и зеленчуци, имат високо ниво на полезни антиоксиданти в организма и съответно ниски показатели на увреждане на липидите от свободните радикали. Освен това тяхната способност на запаметяват и използват запомненото е значително по-висока в сравнение с хората, при плодовете и зеленчуците са не повече от 100 грама на ден.

Специалистите, цитирани от Ройтерс, подчертават още, че употребата на плодове и зеленчуци не само подобрява работата на мозъка, но и предотвратява възможни проблеми с паметта и слабоумието в старческа възраст: “Благодарение на силния си антиоксидантен състав плодовете и зеленчуците предпазват мозъка от дисфункция независимо от възрастта. Ето защо те трябва да присъстват в нашата диета в по-големи количества още от ранна възраст. Така в последствие може да се избегнат сериозни нарушения в работата на мозъка”.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
55+    превенция    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.