zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Икономическата криза удължава живота!



Икономическата криза удължава живота!

1 септември 2009, здраве.bg

До този изненадващ извод е стигнал проф. Стивън Безручка (Stephen Bezruchka) от Университета на Вашингтон в Сиатъл (University of Washington in Seattle), след като е анализирал подробно данните за влиянието на икономическите цикли върху здравето на човека.

Според изнесените от учения резултати, цитирани от Ройтерс, тази зависимост не се отнася само до настоящата финансова криза, но до всеки такъв период в историята поне на миналия век.

“От общи съображения, ни изглежда логично по-доброто състояние на икономиката да означава и по-добро здраве. Оказва се обаче обратното – поне за нашата част от света.”, твърди американският професор след анализ на данните за целия 20 век както в развитите западни, така и в най-бедните африкански и азиатски страни.

“За бедните страни икономическият просперитет наистина води и до по-добро здраве, но това е свързано най-вече с намаляване на недостига от вода, храна и други основни за самия живот фактори”.

Според професора, границата, в която зависимостта се обръща, е около 5000 долара годишен доход: “След това икономическият спад вече влияе благоприятно на нашето здраве”.

Той е дефинирал и няколко основни причини за тази зависимост. На първо място хората по време на криза харчат по-малко пари за алкохол и цигари. На второ – по-малко средства отиват за нездравословна храна. На трето – кризата води до по-малко използване на автомобилите, т.е. намаляват се вредните газове във въздуха. На четвърто – повече хора предпочитат да прекарат свободното си време в семейна среда или във фитнес залата.

Според изчисленията на проф. Безручка увеличаването на безработицата с 1% води до намаляване на смъртността с 0,6-0,8%, а най-голямо е влиянието на кризите в икономиката върху мъжете до 25 г. и тези над 65.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.