zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ароматните свещи могат да предизвикат рак



Ароматните свещи могат да предизвикат рак

При горенето си парафинът отделя канцерогенни вещества.

26 август 2009, здраве.bg

Част от веществата, отделяни от ароматизираните свещи по време на тяхното горене, могат да нанесат сериозна вреда на здравето. Оцветителите и парафинът съдържат токсини, които провокират развитието на рак, астма и екземи, съобщава Ройтерс.

Изследователите, цитирани от информационната агенция, смятат, че използването на иначе създаващите интимна атмосфера свещи трябва да бъде ограничено най-много до няколко пъти в месеца, като след това помещението задължително трябва да бъде добре проветрено.

Американските учени са подложили на анализ различни видове предлагани на пазара ароматични свещи и отделяните от тях при горене вещества. Дори само парафинът отделя значителни количества бензол и толуол. Именно тях науката свързва с повишения риск от рак, астма и различни кожни заболявания.

За сметка на това класическите свещи, произвеждани от восък, са получили пълното одобрение на специалистите, тъй като при тях няма отделяне на никакви вредни за човешкото здраве вещества.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    превенция    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.