zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Стресът е в основата на лошото здраве днесСтресът е в основата на лошото здраве днес

здраве.bg

Повечето хора усещат прекомерна умора след състояние на стрес. Психоемоционалният стрес поражда истински хаос в организма и е способен да предизвика сериозни заболявания, убедени са терапевти от университета на щата Охайо.

Поставяйки си за цел да докажат влиянието на депресията и другите негативни емоции върху здравето, учените са установили, че стресът оказва негативно въздействие на имунната система, отслабва работата на клетките, отговорни за т.нар. имунен отговор и създава повишен риск от опасни инфекции.

Според американските специалисти отслабената заради стреса имунна система и големият брой възпалителни процеси в тялото, които водят до свръхпроизводство на т.нар. цитокини, могат да създадат предпоставки за опасни заболявания, вкл. болестта на Алцхаймер, на Паркинсон, артрит, захарен диабет от втори тип.

“Отрицателните емоции и психологическите разстройства повишават 4 пъти производството на цитокини”, подчертават учените. По този начин постоянният стрес може да доведе не само до временно отслабване на имунитета, но и до ускореното му стареене, което да доведе до сериозни хронични заболявания.

“Ако не ви се отдава да се избавите от стресовите фактори във всекидневния живот, можете да защитите здравето си с балансирана диета”, съветват американските лекари, цитирани от Ройтерс. “Например Омега-3 мастните киселини, съдържащи се в най-големи количества в рибата и орехите оказват положителен ефект на настроението и имунната система”.

Освен това, за да се предпазите от риска от имунни разстройства, алергии, астма и вирусни инфекции е добре да се избягват и токсините от типа на пестицидите, както и замърсения въздух.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.