zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Финансовите проблеми се отразяват зле и на фигурата



Финансовите проблеми се отразяват зле и на фигурата

Апетитът към сладкото се увеличава при наличието на стрес. (фото: sxc.hu)

14 юли 2009, здраве.bg

Стресът, който съпровожда финансовите проблеми по време на настоящата икономическа криза, може да доведе до натрупване на наднормено тегло, съобщава юнският брой на списание American Journal of Epidemiology.

Екипът от учени за пръв път прави систематично изследване на връзката между наднорменото тегло и различните видове стрес, свързани с проблемите в работата, финансовите трудности, напрегнатите отношения в семейството и пристъпите на тревожност.

“Икономическото състояние води до стрес, а стресът е свързан с възникването на сърдечно-съдови заболявания и с повишен риск от развитието на рак. Нашето изследване показва, че стресът е свързан също с увеличаване на теглото”, твърди ръководителят на новото изследване проф. Джейсън Блок от Университета “Харвард”.

Според специалистите, различните видове стрес оказват по-бързо и голямо влияние на женската фигура. Освен при финансови трудности и проблеми на работата, жените напълняват и при наличие на семейни проблеми или както те смятат “когато житейските обстоятелства ги ограничават от нещо”.

Колкото до мъжете, оказва се, че семейните проблеми не им влияят на теглото, за разлика от стреса, свързан с проблемите в работата или липсата на удовлетворение от нея.

“В трудните периоди от живота си хората често променят хранителното си поведение и това логично се отразява на тяхната фигура. Наднорменото тегло, свързано със стреса, също така зависи от пола и от типа употребявана храна. Тези фактори оказват особено влияние на теглото на някои хора, намиращи се в стресова ситуация, докато други могат да напълнеят по-малко или дори да отслабнат”, обобщават учените.

Според тях, тези, които често страдат от психичен стрес, напълняват най-много, още повече ако са и склонни към наднормено тегло. Подобни проблеми не възникват при хората с по-нисък индекс на телесната маса, дори когато те попадат в стресови ситуации.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    хранене и диети    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.