zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Синовете съкращават живота на майките сиЗатова пък мъжкото потомство се отразява благоприятно на бащите.

14 февруари 2006, здраве.bg

Раждането и възпитанието на няколко синове може в дългосрочна перспектива да има лоши последствия за здравето на майките, но добри за бащите. Учените предполагат, че наличието на голям брой деца влияе негативно върху продължителността на живота на родителите поради това, че тяхното раждане и възпитание влияе отрицателно на здравето на родителите.
В страните, където няма добра система на здравеопазване, синовете затрудняват майките по няколко причини. Обикновено те имат по-голямо тегло при раждане, отколкото дъщерите, което предизвиква голямо натоварване на майчиния организъм. Също, по време на бременност те повишават нивото на тестостерона в организма на майката, което отслабва нейната имунна система като цяло.
Освен това, за синовете са необходими повече грижи след тяхното раждане. Дъщерите спомагат за продължаване живота на майките, взимайки върху себе си част от тяхното натоварване, например като им помагат да приготвят храна и да се грижат за по-малките деца.
Изследване, направено от британски учени от Лондонското висше училище за хигиена и медицина и Оксфордския университет, показва, че с раждането на поредния син рискът за смърт на майката се увеличава с 11%.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    деца    любопитно    
 

more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.