zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Верди влияе положително на сърцетоВерди влияе положително на сърцето

30 юни 2009, здраве.bg

Музиката от определен тип е способна да забави сърцебиенето и да понижи кръвното налягане. Оперната музика, изпълнена с кресчендо и диминуендо (например Nessun dorma от операта “Турандот” на Пучини) действа най-добре на сърцето и някои специалисти дори я прилагат при болни след инсулт, съобщава ВВС.

Д-р Лучано Бернарди и неговите колеги от университета на Павия, Италия са провели интересно изследване, като са наблюдавали реакциите на слушатели при 5 класически произведения: деветата симфония на Бетховен, операта “Турандот” на Пучини, кантата №169 на Бах, ариите Va и Pensiero от операта “Набуко” на Верди и Libiamo ne lieti calici от неговата “Травиата”.

Всяко кресчендо (постепенно увеличаване на силата на звучене) е възбуждало организма и е водило до свиване на кръвоносните съдове, повишено налягане и учестено сърцебиене. За разлика от това диминуендото (постепенното отслабване на силата на звучене) е оказвало отпускащо действие: сърцебиенето се е забавяло, а кръвното се е понижавало.

Изследователите са проверили различни комбинации на музика и пълна тишина и са установили, че най-добре на кръвообръщението и сърцето действат мелодиите, богати на акценти, както и редуването на бързи и бавни тактове.

“Ариите на Верди, предшествани от 10 секундни музикални встъпления, се синхронизират великолепно със сърдечния ритъм и го успокояват, с което намаляват и кръвното налягане”, твърдят италианските учени.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 

more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.