zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

11 начина да си възвърнем силите



11 начина да си възвърнем силите

фото: sxc.hu

здраве.bg

Как да използваме максимално храненето, физическите упражнения и различните методи за премахване на стреса, за да увеличим енергийните запаси на тялото и да подобрим функциите на мозъка... Отговор на тези въпроси дава специално за Форбс (Forbes) проф. Джони Боудън, невролог, диетолог и автор на няколко бестселъра, посветени на здравословното хранене.

Според него, умората е един от най-големите проблеми на съвременния човек, а много хора използват погрешни начини за борба с нея: “Те искат вълшебна таблетка, която да ги тонизира и накара да се чувстват супер-герои”.

Недостигът на енергия обикновено е резултат от сложното взаимодействие на различни фактори. Например, ако страдате от хронична умора, трябва задължително да се консултирате с лекар. Проблеми с щитовидната жлеза също могат да обяснят продължителната липса на бодрост.

Енергията е естествен продукт на начина на живот. Неочаквано за някои, употребата на по-малко калории е един от най-лесните начини за увеличаване на жизнената активност – защото при хранене притокът на кръв към стомаха и червата се увеличава - енергията покрива нуждите на храносмилането. Според резултатите от различни изследвания, намаляването на количеството на приеманите калории увеличава с 1/4 енергията и дори удължава живота.

По отношение на детоксификацията проф. Боудън препоръчва метода на доктор Елсън Хаас – изключване за една седмица от менюто на захарта, никотина, алкохола, кофеина и продуктите, съдържащи химикали, ограничаване на ядките.

Някои хранителни добавки също могат да са от полза, смята Боудън, но не толкова за енергията, а за коригиране на различни метаболитни нарушения. Все пак неговата препоръка е и тяхната употреба да се консултира с лекар.

Стресът също лишава човек от енергия. Когато сте под влиянието му, в тялото се отделят големи количества от хормоните кортизон и адреналин. От една страна те имат еволюционно значение - подготвят тялото за извънредни ситуации. Но от друга нивата им влияят разнопосочно -...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    превенция    изследвания    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.