zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Обявиха първата грипна пандемия от 40 г.



Обявиха първата грипна пандемия от 40 г.

Маргарет Чан - ръководител на СЗО обяви най-високата 6-та степен на грипна опасност.

Причина за мярката е географското разпространение, а не по-тежките симптоми.

11 юни 2009, здраве.bg

Световната здравна организация на специална среща в седалището си в Женева днес реши да обяви най-високата шеста степен за грипна опасност. С това на практика специалистите от организацията за пръв път след 1968 г. обявиха наличието на пандемия, причинена от грипен вирус.

На специална пресконференция ръководителката на СЗО Маргарет Чан обясни, че “повишаването на степента до възможно най-високата означава, че има широко разпространение на заболяването в поне една държава от регион/континент, различен от този на първоначалната поява - Северна Америка. Т.е. намираме се във фаза на глобално разпространение на вируса”.

Според говорителя на СЗО Грегори Хартъл всяка фаза от разработената скала има своите особености и изисквания, при които може да бъде обявена. “Затова и при доказаното вече епидемично разпространение на новия грип в друг район освен началния следва да бъде обявена степен 6. Това не означава, че през последните дни са станали сериозни промени в начина, по който протича заболяването, а именно – в повечето райони умерено, нерядко дори леко. Но броят на заболелите и разпространението дават пълни основания да се говори за пандемия”.

До този момент по официални данни лабораторно доказаните случаи на по-известния като свински грип са 27,737. Те са в 74 страни, а смъртните случаи са 141.

Според коментарите на специалисти, конкретна причина за повишаване на степентае отчетеното многократно увеличаване на случаите през последните дни в Австралия. Само за седмица там са констатирани повече от 1000 заразени с вируса, коментира Ройтерс.

Като най-реална опасност от новия щам учените засега посочват невъзможността да се предвиди посоката, в която той ще продължи да мутира, кои хора засяга най-много, за които е по-опасен и доколко ефективни ще са наличните антивирусни медикаменти. Освен това всички са единодушни, че ефективна ваксина преди края на лятото няма да има.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
грипът А/H1N1    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.