zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Затлъстяването и диабетът увеличават и сърдечните заболяванияЗатлъстяването и диабетът увеличават и сърдечните заболявания

4 юни 2009, здраве.bg

Истинската епидемия от затлъстяване и силното увеличаване на случаите на диабет пред последните няколко десетилетия са опасна комбинация, който води след себе си и съществено нарастване на случаите на сърдечно-съдови заболявания, се казва в доклад на Европейската общност на кардиолозите.

Според изнесените в него данни, при около 1/3 от пациентите със сърдечно заболяване са диагностицирани и признаци на диабет, а той от своя страна е тясно свързан с наличието на наднормено тегло.

“Ефективното лечение на трите взаимносвързани условия е много трудно, а вероятността от неблагоприятна прогноза за болните е голяма”, подчертават специалистите, “Най-новият преглед на сърдечно-съдовите рискови фактори показва, че разпространението на затлъстяването се е увеличило с 25% в сравнение с 1997 г.”

Кардиолозите подчертават, че затлъстяването не само удвоява риска от инфаркт, но е и основана причина за сърдечната недостатъчност и претоварване на сърцето: “Прекомерната телесна маса засяга работата на сърцето и оказва пряко въздействие на сърдечните мускули. Мастните клетки могат да встъпват в качеството на ендокринна тъкан, секретиращо вещество, което оказва вредно влияние на сърцето и кръвоносните съдове. При диабетиците сърдечната недостатъчност увеличава риска от хоспитализиция и смърт. „Пресичането” на трите различни условия и главно двойната глобална епидемия от затлъстяване и диабет способстват за неблагоприятния изход на лечението на пациентите с тези диагнози”.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    
 

more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.