zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Бадемите: ядки №1



Бадемите: ядки №1

здраве.bg

Някои храни съдържат в малък обем големи количества хранителни вещества, необходими на организма. И първа позиция сред тези храни заема бадемът.

Неоспорим факт е, че бадемите например съдържат разнообразие от полезни за човешкия мозък вещества. На първо място са фолиевата киселина (витамин от групата B) и аминокиселината тирозин - предшественик на допамина – преносител на импулси в нервната система.

Освен тях тях голямо е количеството и на магнезия, влизащ в състава на много ензими, които захранват интензивните процеси на обмяна в мозъка.

Не бива да се подминава и съдържанието на различни антиоксиданти, например кверцетин, който предпазва мозъчните клетки от вредното въздействие на свободните радикали.

Бадемите предпазват от развитието на сърдечно заболяване. Доказано е, че тяхната консумация понижава не само нивата на общия холестерол в кръвта, но и тези на лошия (LDL) холестерол, който е един от главните рискови фактори за развитието на сърдечно-съдови заболявания. А когато сърцето и кръвоносните съдове на мозъка са в добро общо състояние, почти няма причина нервната система да не функционира добре.

Подобно на останалите ядки, бадемите съдържат също високи количества мазнини, но те са главно (65%) мононенаситени (такива, каквито се съдържат в зехтина). Поради този висок процент бадемите намаляват концентрацията на триглицеридите в кръвта, а те играят съществена роля за повишения риск от атеросклероза.

По-долу ще систематизираме хранителните вещества в състава на бадемите, които ги превръщат в здравословна храна № 1 сред останалите ядки:

Макроелементи:

- Фибрите в бадемите са значително повече в сравнение с останалите ядки и семена. Допринасят за доброто храносмилане.

- Белтъчините в състава им повишават значението им за протекция на сърцето.

- Аминокиселината тирозин допринася за производството на допамин – невротрансмитер, активиращ центъра на удоволствието в главния мозък. Нивата на допамин се повлияват неблагоприятно от стреса...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.