zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Следващата пандемия!?Следващата пандемия!?

Вирусът на ТОРС е много по-смъртоносен от този на новия грип. Поне засега.

или за новите уроци от H1N1.

15 май 2009, здраве.bg

Учените от доста се подготвят за нов опасен вирусен щам, разпространящ се бързо колкото новия грип H1N1, но смъртоносен колкото ТОРС (тежкия остър респираторен синдром)

Специалистите от американското интернет издание на Newsweek ще ни отговорят на въпроса, дали е възможна появата на нова пандемия с катастрофални последствия за човечеството.

Подобно на филм на ужасите или компютърна игра новият грип H1N1 се разпространи за изключително кратко време в световен мащаб. Въпреки предизвиканата повсеместна паника, експертите в областта вече са оптимистично настроени и смятат, че световното население притежава подходящата подготовка, възможности и ресурси, за да удържи под контрол разпространението на вируса. И все пак заплахата от световна пандемия повдигна в публичното пространство няколко важни въпроса, а именно - как ще изглежда новата световна здравна криза и как може да я спрем?

Потенциалните заболявания, които могат да причинят епидемии, спадат в три главни категории:

- такива, които се срещат при животни, но в последствие мутират и причиняват инфекции и при хора (луда крава, птичи грип);

- разпространяващи се отвъд пределите на страната, където са възникнали първоначално, поради глобализацията (ТОРС, Западнонилска треска);

- заболявания, резистентни на съществуващите лекарства (туберкулоза, метицилин резистентен Staphylococcus aureus).

Но възможна ли е наистина появата на опустошаваща пандемия? Според Дейвид Уебър, доктор по инфекциозни болести към Университета на Южна Каролина (University of North Carolina, Chapel Hill), отговорът е категорично да: „През последните 15 години сме наблюдавали много новопоявили се заболявания, които са били нови или за географския район или изцяло за човечеството”.

Новият грип H1N1 може би е просто предшественик на бъдещо заболяване, което ще комбинира всички потенциално смъртоносни компоненти на различни инфекциозни болести. Нека се замислим върху създаването на комбинация между новия H1N1 и птичия...

 
добави в:
 
Още по темите:
грипът А/H1N1    любопитно    превенция    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.