zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

6 начина да преборим умората



6 начина да преборим умората

Повечето на брой, но по-малки хранения осигуряват на организма постоянен приток на енергия.

здраве.bg

... , особено след обяд

Най-вероятно сте забелязали, че почти всеки ден около 4 часа следобед изпитвате чувство на сънливост. Няма повод за притеснение – това е нормално явление и е част от естествения дневен ритъм на тялото. Експертите в областта на храненето препоръчват консумацията на белтъчини и въглехидрати (заедно!) по време на следобедната закуска, за да се справим по-успешно с чувството на умора.

Белтъчините съдържат аминокиселината триптофан - предшественик на серотонина, който е т.нар. невротрансмитер - той поддържа доброто настроение, а чрез него човек лесно преодолява емоционалната умора.

Ако се приемат заедно с белтъчините, въглехидратите повишават постъпването на триптофан в мозъка. Богатите на протеини храни съдържат и тирозин – предшественик на други два невротрансмитера (допамин и норепинефрин), които ни държат будни, мотивирани и с повишено внимание.

„Съществува една група хора, които са особено податливи към следобедната умора” твърди Уъртман, „Те се наричат ‘жени’”. Жените често избират за свое следобедно меню оскъдно количество салата, което не им осигурява необходимите хранителни вещества. Уъртман препоръчва да се консумира комплекс от протеини и нерафенирани захари, за да се поддържа добро настроение в тази част от деня.

Използвайте кофеина, но разумно

Кофеиновите напитки наистина се борят успешно с умората. Кофеинът не само ни кара да се чувстваме пълни с енергия, но и увеличива възбудимостта, скоростта на реакция и способността за ясно мислене – според наблюденията това негово действие трае до 3 часа след употребата му.

Голямото количество кофеин обаче повишава раздразнителността и води до превъзбуда, което води до по-бърза поява на умора. Освен това, кафето късно през деня може да причини безсъние. Ето защо специалистите препоръчват една чаша кафе сутрин със закуската и едно (или по-добре кола) в следобедните часове.

Набавете си достатъчно калории, но избягвайте преяждането

Твърде неравномерното и...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.