zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

6 начина да преборим умората



6 начина да преборим умората

Повечето на брой, но по-малки хранения осигуряват на организма постоянен приток на енергия.

здраве.bg

Въпреки че причините за появата на хроничната умора не са докрай изяснени, диетолозите знаят, че добрият хранителен режим може да ни запази пълни с енергия през целия ден.

Разбира се, всеки един от нас изпитва от време на време умора. При някои обаче това се случва почти всеки ден и се превръща в сериозна пречка за работоспособността и доброто настроение.

Умората представлява умствено и/или физическо изтощение. В много случаи тя е нормално явление – процес, който забавя жизнените процеси в края на деня, когато организмът се подготвя за сън. Същевременно тя може да предпази пренатоварените мускули от травма при изтощителна спортна активност.

За съжаление твърде често умората оказва отрицателно въздействие върху живота ни – в най-добрия случай тя може да доведе до неудобство, а в най-лошия - до пълна немощ.

Предлагаме ви няколко лесно постижими промени в хранителния режим, благодарение на които можете да увеличите силите си и да се противопоставите на умората.

Пийте много вода

Всеки от нас е чувал този съвет стотици пъти, но все пак фактите показват, че малко хора пият достатъчно вода. Дори и безобидно на вид обезводняването, което е така често срещано, може да бъде предпоставка за възникване на умора. Дехидратацията намалява кръвния ток към органите, а това забавя функцията на мозъка и организма като цяло.

Експертите препоръчват да приемате около осем чаши вода на ден и да не чакате да ожаднеете силно, за да пиете отново.

Задължително закусвайте

Мозъкът е орган, който използва до 30 процента от калориите, които човек поема, т.е. той е почти винаги „гладен”. Добрата закуска попълва енергийните запаси след нощната почивка и разтоварване и ни тонизира през сутришните часове.

Сутрешното хранене е особено важно за децата, които имат засилен метаболизъм и по-малки запаси от енергия.

Препоръчително е да включите в закуската си пълнозърнести храни, плодове и мляко. Ако е възможно, и ядки.

Поемайте повече белтъчини и въглехидрати...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.