zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Микробите притежават колективен разум!



Микробите притежават колективен разум!

29 април 2009, здраве.bg

Бактериите са способни не само да събират информация от околната среда, но и да общуват помежду си, като взимат колективни решения, смята научен екип от университетите на Тел Авив, Израел и щата Тексас.

По време на своя експеримент те са отгледали две колонии микроби Paenibacillus dendrififormis в един съд, като са ги снабдявали с по-малко хранителни вещества от нормалното. В резултат на това бактериите не са се обединили в единно семейство, а са започнали да унищожават тези клетки, които да се оказали в “крайграничната” зона. При разделянето на двете групи бактерии с непроницаема преграда, унищожаването на крайните клетки се е прекратило.

Това е накарало учените да определят, че бактериите притежават примитивен колективен разум, който им позволява да оцеляват в случаите, когато са застрашени от глад, шок от висока температура или въздействие на отрова. В тези случаи те отделят специално вещество, което съкращава популацията.

“Бактериите имат и примитивна форма на социално съзнание. Те знаят как да събират информация от околната среда и да си я предават една на друга. Те могат да си разпределят задачите и да запазват “колективната си памет”. Химичният език, с помощта на който те общуват, превръща колониите микроби в голям “мозък”, който управлява реакцията на промените на околната среда”, смята проф. Ешел Бен Якоб, ръководител на екипа.

Според учения, системата за защита от бактериите може да се използва срещу самите тях: “Трябва да се даде химичен сигнал за опасност и тогава бактериите сами ще започнат да се самоунищожават”.

Ако тези изводи се потвърдят в практиката, това може да доведе до разработването на качествено нов механизъм за борба с бактериалните инфекции.

Резултатите от изследването са публикувани в списание Proceedings of the National Academy of Science.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.