zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Започва разработване на ваксина срещу свинския грип под контрола на СЗО



Започва разработване на ваксина срещу свинския грип под контрола на СЗО

Новият вирус може да е само първа крачка към нов клас вируси, коментира специалист. (фото: Columbia University)

28 април 2009, здраве.bg

Редица водещи лаборатории в света, координирани от Световната здравна организация, започват работа по създаването на ваксина срещу свинския грип, съобщава Би Би Си.

За това обаче ще са необходими няколко месеца. Междувременно антивирусните препарати, използвани срещу птичия грип, дават добри резултати и в борбата срещу вируса на свинския грип, отбелязват експертите на СЗО.

“Засега много въпроси относно новия вирус на свинския грип нямат отговор”, посочват от СЗО, “На първо място това се дължи на факта, че ние за пръв път се сблъскваме с грипен вирус, в който е комбиниран генетичен код, съдържащ “човешки”, птичи” и “свински” елементи.

Учените за момента нямат отговор защо новия грип протича тежко единствено в Мексико, където са и единствените смъртни случаи. Докато например в САЩ всички заразени прекарват грипа много по-леко, а няколко от тях вече са напълно оздравели.

Въпреки тези благоприятни данни, специалистите от СЗО са обезпокоени заради факта, че “развитието на ситуацията със свинския грип открива съвсем нова епоха, когато самата природа преминава границите между създадените от нея животински видове.

Във възникналата ситуация все повече привърженици намират разработваните и анализирани от години от биолози и епидемиолози теории, че периодично в природата се наблюдават такива значителни промени в животинските видове и размиване на някои граници между тях. Техният основен пример за това е т.нар. “черна смърт” в средновековна Европа, когато от чума загива повече от четвърт от населението на континента.

“Засега обаче за щастие няма никакви реални доказателства, че това ще се случи. Въпреки това не бива да се подминава опасността – новият вирус на свинския грип може да се окаже първата проява на нов клас вируси. Той може да не предизвика епидемия, но показва, че кутията на Пандора е вече отворена – ако вирусите масово започнат да комбинират в себе си генетична информация от хората, животните и птиците, то това е огромна стъпка към епидемиологична...

 
добави в:
 
Още по темите:
грипът А/H1N1    превенция    изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.