zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

За свинския грип: въпросите, които мнозина си задават



За свинския грип: въпросите, които мнозина си задават

Случаите на свински грип засега са ограничени само до Мексико и Калифорния.

27 април 2009, здраве.bg

За последните десетина дни сведенията за разпространение на т.нар. свински грип в Мексико, а вече и в САЩ, предизвикаха повишено внимание не само сред медицинските среди, но и сред обикновените граждани. В Мексико съобщават за повече от 100 смъртни случая и поне още 400 души, които са в болница. От САЩ също идват информации за хора, заразени с вируса - засега само на територията на щата Калифорния.

Какво представлява всъщност свинския грип

Както хората (а и доста животни) свинете боледуват от грип. Най-често срещани при тях са 4 разновидности на грипния вирус, като напоследък се срещат най-много два – H1N1 и H3N2.

В повечето случаи грипът сред свинете не е смъртоносен.

Това, че сега т.нар. свински грип се разпространява и сред хората, е доста необичайно, но в никакъв случай не е за пръв път. Новото от медицинска гледна точка е, че този грипен вирус притежава черти, типични за животните и хората извън Америка, т.е. в него се откриват гени от вируси, характерни за Европа и Азия.

Могат ли хората да боледуват от свински грип

Нормално вирусите на свинския грип не засягат хората – всяка година има сведения само за 2-3 такива случая. Но от края на 2005 г. до началото на 2009 се наблюдава увеличение в пъти, като в едва половината от анализираните случаи със сигурност е бил налице контакт на заразените хора със свине.

Част от учените са склонни да отдават тези резултати на повишените възможности на държавните структури да отчитат наличието на такива резултати. Друга част обаче са на мнение, че без съмнение е налице мутиране на вирусния щам, който предизвиква свинския грип. Последните събития доказват правотата на втората група – направените анализи показват промени в структурата на вируса - мутации, които очевидно го правят по-опасен за хората. Без обаче засега да може да се твърди доколко устойчив е новият щам.

Какви са симптомите на свинския грип

На практика те са идентични с тези на всеки друг грип – кашлица, възпалено гърло...

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    заболявания    грипът А/H1N1    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.