zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Яйцата за закуска намаляват апетита през деняЯйцата за закуска намаляват апетита през деня

здраве.bg

Ако закуската ви включва яйца, това ще ви засити за дълго и ще ви помогне да контролирате апетита си през останалата част от деня, като приемете по-малко калории. Това е становището на група специалисти по диетология от университета на щата Кънектикът.

В продължение на повече от година те са изследвали как въздействат върху апетита два типа закуски: богатата на яйчен белтък и тази, в която преобладават въглехидрати.

“Въпреки почти еднаквите калории закуската от яйца води до намаляване на количеството употребявани калории в продължение на 24 часа след храненето, като понижава чувството за глад, което липсва в продължение на повече от 3 часа”, твърдят диетолозите, цитирани от Би Би Си.

Резултатите от предишни изследвания също доказват, че яйцата за закуска помагат за по-бързото отслабване (с до 65%!) и поддържането на оптимално количество енергия през целия ден.

Специалистите не са открили съществени различия по отношение на концентрацията на холестерол и триглицериди в кръвта.

Учени от университета на щата Канзас са изследвали въздействието на закуската, състояща се от яйца, върху апетита на децата и са установили, че и при тях, както и при възрастните, ефектът е същият.

Все повече диетолози вече са убедени, че по-голямото количество яйца в менюто не вреди на здравето, защото, противно на старото схващане, не води до покачване нивото на липидите и холестерола в кръвта и съответно няма увеличение на риска от сърдечносъдови нарушения. Дори са налице доказателства, че мъжете, които изяждат седмично от 1 до 6 яйца, живеят по-дълго, а при жените е понижен рискът от инсулт.

В едно средно голямо яйце има около 70 калории, то съдържа 13 витамини и минерали, включително холин, висококачествени белтъчини и антиоксиданти.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    хранене и диети    
 

more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.