zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Козунакът: една от по-новите традиции за Великден



Козунакът: една от по-новите традиции за Великден

Козунакът навлиза в България едва в периода 1915-1920 г.

Козунакът не е типичен за традициите на Православието.

здраве.bg

... на плитка, за да стане козунакът на конци. Пече се на умерен огън в предварително загрята фурна.

Класическа рецепта за козунак
(Тестото се бие 100 пъти в земята)
Това е рецептата за козунак, на една баба, така както го е правила през годините и никога не я променя.
Необходими продукти за козунака са - на килограм брашно:
• 5 яйца
• 200 г мазнина по избор
• 300 г захар
• 200 г прясно мляко
• ванилия
• и разбира се, мая.

Месенето:
На пода се слага найлон и замесеното брашно се удря с всичка сила в земята най-малко сто пъти (поне така гласи народната традиция). Дали един козунак е хубав, може да се прецени по бухването. Той трябва да се къса на конци. Става ли на трохи, щом се реже, значи, че сте прекалили със захарта.

Дори и да сте спазили всички препоръки дотук и да сте омесили идеалното козуначно тесто, всичко може да се провали при печенето.
Правило номер едно е тавата да се слага в слаба фурна. Да се пече бавно - поне четиридесет минути. Най-добре се разбира дали козунакът е добре опечен, като се мушне в него клечка за зъби. Ако тя излезе суха, значи сте близо до идеалния резултат!

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    
 

more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.