zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Козунакът: една от по-новите традиции за Великден



Козунакът: една от по-новите традиции за Великден

Козунакът навлиза в България едва в периода 1915-1920 г.

Козунакът не е типичен за традициите на Православието.

здраве.bg

Козунакът всъщност може да бъде определен като сладък обреден хляб. Той традиционно се e приготвял само за Великденските празници, защото символизира тялото на Иисус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират Неговата кръв.

Историята на козунака е доста кратка - поне в сравнение н християнската вяра - започва в началото на 17 век във Франция, откъдето постепенно се пренася в цяла Европа. В Италия се приготвят козунаците панетоне. В Русия великденският обреден хляб се нарича кулич.

Смята се, че в България козунакът е дошъл в периода 1915–1920 г. Дотогава за празника са се месили хлябове, наричани колак, пармак, кравай.

Днес обаче козунакът вече не е само религиозен символ, а се е превърнал в хранителен продукт, вид тестен сладкиш, който може да се намери по магазините през цялата година. От специалното козуначено тесто се приготвят и други сладкиши като рула и кифли.

Да се направи козунак е свещенодействие и ритуал

Съществуват различни варианти на рецептата за козунак. Като цяло обаче той е доста труден за приготвяне, тъй като изисква много време, месене и специални условия: помещението, в което се меси и втасва тестото трябва да е добре затоплено. Характерно за козунака е, че той трябва да е добре бухнал и да се къса „на конци“. Често към тестото се добавят орехи, стафиди, настъргана лимонова кора, локум, мармалад.

Козунакът по традиция се замесва рано сутринта в събота. Яденето, разбира се, може да започне чак в неделя, след Възкресение

Маята за козунака се замесва с брашно, прясно мляко, щипка готварска сол и щипка захар при температура 28-30 градуса. След като сместа шупне, се добавят още брашно, яйца, захар, мляко и подправки. Меси се продължително време и се оставя на топло да увеличи обема си двойно, като за целта може да се сложи на водна баня. Не бива да се прекалява със захарта, защото в по-голямо количество тя пречи на бухването на тестото.

След като то втаса, от него се оформят дълги фитили, които се сплитат...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.