zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

15 “тайни” на дълголетието15 “тайни” на дълголетието

Творческата дейност стимулира мозъка, като не го затормозява с автоматични реакции, а всеки път му поставя нови задачи.

Някои от тях са очаквани и добре познати, други - странни и любопитни.

здраве.bg

... терминология, като специфични вещества, които предотвратяват окисляването на органичните съединения и по този начин укрепват клетките. Чрез този механизъм може да се каже, че те имат съществено значение за забавяне процеса на стареене на целия организъм. Антиоксиданти се съдържат в големи количества в много плодове и зеленчуци: моркови, зеле, праскови, кайсии, ягоди, а също така в рибата, нара, зеления чай.

12. Орехите

Употребата на орехи удължава живота средно със 7 години, показват резултатите от изследване, проведено в Университета на Калифорния. В орехите се съдържат вещества, които предпазват сърцето и съдовете от вредното въздействие на холестерола. За постигането на този ефект, според учените е достатъчно всяка седмица да се изяждат по 5 ореха.

13. Ябълките

Резултатите от редица мащабни изследвания показват, че наравно с правилното хранене и физическите натоварвания употребата на една ябълка дневно позволява да се удължи живота на човека средно 3 години.

14. Плачът

Тази “тайна” на дълголетието е неочаквана може би за мнозина. Но според Уилям Фрей, специалист по лакримология (науката за сълзите) хората, които от детство сдържат сълзите си, в по-нататъшния си живот боледуват по-често и умират по-рано. Това, според учения, е особено валидно за момчетата, които усърдно и от рано се учат да “бъдат мъже”. Разбира се, мнозина оспорват подобна зависимост, но и те не привеждат доказателства, че плачът е вреден за здравето, т.е. заслужава си да се опита.

15. Почесването

Това е сигурно най-необичайният начин за удължаване на живота. Екип учени от Университета “Кембридж” са установили, че навикът за чесане при маймуните води до увеличено отделяне на ендорфин - хормона на радостта. Според британските специалисти, почесването е успокояващ и хармонизиращ жест.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    55+    превенция    изследвания    
 

more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.