zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

15 “тайни” на дълголетието15 “тайни” на дълголетието

Творческата дейност стимулира мозъка, като не го затормозява с автоматични реакции, а всеки път му поставя нови задачи.

Някои от тях са очаквани и добре познати, други - странни и любопитни.

здраве.bg

Пожеланието за дълголетие безспорно е едно от най-разпространените. Но дълголетието може да бъде доста различно – някои прекарват последните 10-20 години от живота си буквално “в плен” на заболявания, характерни за напредналата възраст.

И все пак - как да постигнем не само дълъг, но и пълноценен живот до самия му край? Поредният отговор на този въпрос се опитват да дадат авторите от изданието Prevention, които са обобщили колкото очаквани, толкова и необичайни “тайни” на дългия живот.

1. Отказ от вредните навици

Надписът за вредата на цигарите върху здравето съвсем не е прищявка на някой бюрократ. Отказът от цигарите и злоупотребата с алкохол може значително да удължи живота – това е доказано. А за сметка на икономисаните пари, на стари години ще можете да се порадвате на нещо далеч по-интересно от кутия “Марлборо”!

2. Червено вино

Специалистите отдавна твърдят, че разумната употреба на червено вино (100-200 мл на ден) е полезна за работата на сърдечно-съдовата система. Главното е напитката да бъде качествена, а и да нямате проблем със спирането след първата чаша.

3. Борба с наднорменото тегло

Дори и малкото килограми над нормата увеличават риска от хронични заболявания в напреднала възраст. Те са свързани не само с подвижността, но и с общото здравословно състояние. Мастните наслоения влияят отрицателно на съдовете и повишават риск от диабет.

4. Спорт

Не забравяйте за спортните занимания. Физическата активността (пък било и само редовни разходки) е един от главните залози за здраве и дълголетие. Тя спомага за поддържането и на здравото тяло и на високия дух. Не е толкова важно с какво се занимава човек на преклонна възраст – със сутрешно бягане, гимнастика върху килима или билярд. Нали в крайна сметка животът е движение...

5. Умствена активност

Тя е не по-малко важна за здравето, отколкото физическата. Изследвания доказват, че хората, които се занимават с умствена дейност, по-дълго запазват бистрата...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    55+    превенция    изследвания    
 

more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.