zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да се изтръгнем от капана на депресията



Как да се изтръгнем от капана на депресията

Жените са много по-уязвими в емоционално отношение от мъжете.

ТЯ.bg

Лайза Минели, Анджелина Джоли, Кайли Миноуг, Брук Шилдс, Ума Търман, Дженифър Анистън... Какво ги обединява? Разбира се, звездната слава и творческия успех. Но също така, всички тези жени признават, че през живота си са имали дълги и трудни моменти, през които са страдали от депресия.

Жените по-често страдат от депресия в сравнение с мъжете. Представителките на прекрасния пол се хващат в капана на депресията три пъти по-често, отколкото мъжката половина. Това си има своето логично обяснение, основано на физиологичните и психологичните особености на жената.

Психологичните причини.

В депресия ни вкарва не само самата ситуация, колкото личното ни отношение към нея. В една и съща ситуация мъжете и жените гледат на нещата по напълно различен начин: това, което от гледна точка на мъжете е напълно нормално, за жените е катастрофално.

Нежният пол е по-склонен към негативно оценка на събитията, той е с понижена самооценка и често страда от чувство за вина, дори без видим повод.
Жените живеят с чувствата си, зависят от чуждото мнение и сериозно страдат, ако нещо в дома им не е наред. Освен това естественият стремеж на жените постоянно да анализират своите усещания води до това, че те често си поставят някаква ужасна диагноза, която още повече влошава тяхното състояние.


Физиологическите фактори.

Психологическата устойчивост на човека е пряко свързана с активността на серотонин-енергийните системи: ако серотонинът в централната нервна система е малко, това подкопава психологическата устойчивост и прави човека беззащитен пред неблагоприятните събития.
При жените активността на тези системи е два пъти по-ниска в сравнение с мъжете. Този понижен “запас от здравина” е и биохимична причина за развитието на депресията при дамите.

Освен това през живота си женският организъм неведнъж е подлаган на хормонални промени (например по време на бременност или климакса), а това води до възникването на специфични видове депресия, непозната за мъжете.

Справяне...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    психология    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.