zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Компютърът вреди най-вече на очите, ръцете и гръбнака



Компютърът вреди най-вече на очите, ръцете и гръбнака

здраве.bg

... пред компютъра, купете си подвижен стол (с гръб и височина, които можете да регулирате) - трябва да седите така, че гърбът ви да бъде разположен под прав ъгъл спрямо бедрата, а ъгълът между рамото и предмишницата да бъде около 90 градуса. Клавиатурата трябва да бъде разположена на височина 65-75 см над пода (т.е. бюрата, при които тя е поставена на специална изтегляща се поставка под плота на бюрото, не са подходящи – особено с увеличаване на ръста на човека).

Ако клавиатурата е разположена правилно, китките на ръцете могат свободно да лежат върху нея. Ако тя е твърде висока, можете да си купите специално приспособление за ръцете.

И тук на всеки час работа се препоръчва пауза от 10-15 минути. През това време можете да извършвате упражнения за раздвижване на китките на ръцете (например да ги свивате и рязко да ги разтваряте или да извършвате въртеливи движения с китките навътре и навън). Всяко упражнение трябва да се повтаря не по-малко от 10 пъти.

Остеохондроза и проблеми с гръбначния стълб

Повечето хора, прекарващи дълго часове пред компютъра, се оплакват от болки в шията и гърба. Това може да бъде признак за остеохондроза или друго гръбначно заболяване. Ако болката се появява редовно, за съжаление е време да потърсите съдействие от лекар. Едва ли е случайно, че остеохондрозата е сред петте най-разпространени заболявания...

За да намалите риска, трябва да седите пред компютъра с изправен гръб. Погрижете се за удобен стол - седалката трябва да бъде твърда, а облегалката с извивка в областта на кръста. Седейки на стола, променяйте по-често позата си. Правете упражнения за раздвижване на шията. Периодично ставайте от стола и се разхождайте.(а)

вижте още: Проверете зрението си в домашни условия

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.