zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Тъмният шоколад и боровинките действат срещу диабет и наднормено теглоТъмният шоколад и боровинките действат срещу диабет и наднормено тегло

здраве.bg

Тъмният шоколад (какаото) и боровинките са способни да противодействат на развитието на диабета и натрупването на наднормено тегло, показват резултатите от изследване, проведено от учени от Каролинския институт в Стокхолм и университета “Еребру”.

Участниците в експеримента се приемали различни видове шоколад. За разлика от белия и млечния, 85% тъмен шоколад не е повишил нивото на инсулина и захарта в кръвта. Подобен ефект е дала и употребата на сок от боровинки (без захар).

Изследователите смятат, че шоколадът в зависимост от неговия вид действа по различен начин на представителите от двата пола, като най-вреден за мъжете е белият шоколад, а за жените – млечният.

Учените обясняват различията с различния начин на преработване на мазнините в черния дроб на жените и на мъжете.

През есента те планират да продължат своите експерименти и да докажат положителното въздействието на пълноценното хранене и благоприятната околна среда върху здравето на болните от диабет, съобщава Би Би Си.

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    изследвания    заболявания    
 

more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.