zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Пролетната умора не е илюзия



Пролетната умора не е илюзия

Безсънието и спадът в настроението са логични последици от зимата.

здраве.bg

... предизвикват главоболие, общо влошаване на здравословното състояние, понижаване или повишаване (в зависимост от особеностите на организма) на кръвното налягане.

Променливост на времето
Резките промени във времето – значителните температурни амплитуди, подлагат тялото на допълнителен стрес. В същото време всеки бърза да се раздели с дебелите дрехи, шаловете и шапките. Всички тези фактори, в комбинация с отслабения често имунитет правят чести острите респираторни заболявания.

Недостиг на витамини
Недостатъчното количество витамини и минерали предизвиква сънливост, понижаване на работоспособността, лесна умора, особено в края на работния ден. Настроението също рязко се променя. Денят нараства, а организмът има нужда от време, за да се пренастрои към подобно натоварване. Ето защо най-вече по-възрастните хора, децата и всички, прекарали настинка или грип (както и чувствителните към метеорологичните промени) задължително трябва да приемат повече витамини.

Меланхолията и тревожността са чести спътници на пролетта. Изследвания показват, че и мозъкът функционира различно през различните сезони. Така например през зимата са особено активни областите в него, които отговарят за възприемането и обработването на информацията, а тези, които са ангажирани с взимането на решения са затормозени. През пролетта нещата се обръщат, нарушава се цикълът “възприятие – дейност”. В резултат на това възникват сънливостта, равнодушието и лошото настроение.

Според психиатрите, сезонните депресии зачестяват на възраст 20-30 години, като при жените те са 2-3 пъти по-често срещани отколкото при мъжете. По мнение на доста специалисти в основата на този тип разстройство стоят промените в осветеността.

Слънчевата светлина оказва непосредствено влияние на здравето - тя предизвиква нервни импулси, идващи от ретината на очите към хипоталамуса, който участва в регулирането на настроението, съня, апетита и нивото на хормоните.

Според други мнения, повечето пролетни проблеми...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    превенция    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.