zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Витамин С: какво знаем и какво не за негоВитамин С: какво знаем и какво не за него

Цитрусовите плодове са най-популярният източник на Витамин С.

Витамин С е сред много малкото вещества, които човешкото тяло не може да синтезира.

здраве.bg

Витамин С (или аскорбиновата киселина) е витаминът, за който най-често се говори и който не малко хора смятат, че може да лекува какво ли не – от рак до най-обикновена настинка. Ако се за„етем внимателно в етикетите, ще установим, че витамин С се добавя в какви ли не храни - от такива, в които неговото присъствие има явна логика, до други - включително колбаси и т.н. - в които ни е трудно на пръм поглед да си обясним неговото присъствие.

В същото време трябва да знаем, че човешкият организъм не може да произвежда витамин С и той се набавя единствено от външни източници.

Витамин С е доказано необходим за:

- синтеза на колаген в съединителната тъкан, невротрансмитерите, стероидните хормони и карнитина;
- превръщането на холестерола в жлъчни киселини;
- да подпомага действието на желязото в организма.

Витамин С е и силен антиоксидант. Той също така е свързан с предпазването от някои дегенеративни заболявания - сърдечносъдовите, катаракта, както и някои видове рак.

Аскорбиновата киселина има голямо значение за развитието на здрави клетки в организма, правилното абсорбиране на калция, нормалното развитие и възстановяване на тъканите. Тя участва и в процесите на кръвосъсирването и подсилва стените на капилярите.

Витамин С е необходим и за здравината на венците, играе роля при предпазване на организма и борбата му с инфекциите, включително грип и настинка. За него се смята също, че увеличава имунната защита на организма, понижава нивото на холестерола, високото кръвно налягане и предпазва от атеросклероза.

Недостигът на витамин С предизвиква различни проблеми, а заболяването, което се развива при липсата му, е скорбут. В същото време пониженото му ниво може да доведе до появата на “точковидни” кръвоизливи по кожата и склонност към кървене, бавно и лошо зарастване на различни наранявания, разраняване и кървене...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    изследвания    хранене и диети    лекарства    
 

more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.