zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Подправки, полезни за здравето



Подправки, полезни за здравето

здраве.bg

В средата на миналия век модерната западна медицина, в стремежа си да отхвърли повечето т.нар. алтернативни методи за здравословен живот, обяви използването на подправките за лечение като “шарлатански подход”. Днес обаче, далеч по-широко скроена, тя е склонна да приема и изследва тяхното въздействие и по този начин допринася за реабилитирането им – например като съветва към храната да се добавят повече подправки вместо традиционната сол и захар – за да стане храната и по-вкусна и по-полезна.

Противниците на широкото използване на подправките и днес твърдят, че те са вредни за здравето. Но може би всъщност отговорът е много прост: в големи количества всичко е вредно, включително лекарствата.

Несъмнено - хората, които страдат от прекомерно отделяне на стомашен сок, трябва да избягват подправките, които стимулират този процес. Преди сън не се препоръчва употребата на силен чай или кафе, които възбуждат дейността на кората на главния мозък, сърцето, кръвоносните съдове и дихателните органи.

Дали в крайна сметка умерената употреба на някои подправки може да се нарече лечение, преценете сами. Ние просто ще изброим ефектите, които е известно, че притежават няколко вида подправки.

Белият джинджифил повишава апетита, подобрява работата на стомаха и черния дроб и притежава диуретично действие. Той e от полза при паралич, жълтеница, настинки. Съществуват някои доказателства, че този джинджифил подобрява паметта. В съчетание с твърдо сварен жълтък и шамфъстък засилва половите функции.

Жълтият джинджифил помага при функционални нарушения в черния дроб и белите дробове. Той спомага за понижаване на температурата и за успокояване на болката.

Кардамонът подобрява работата на храносмилателните органи, помага при стомашни проблеми, болести на черния дроб и сърцето. Тази подправка успокоява нервната система и повишава настроението. Премахва неприятната миризма от устата и миризмата на пот. При главоболие се препоръчва да се диша кардамон, стрит на...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    aлтернативи    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.