zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Дългите самолетни полети може да се окажат опасни



Дългите самолетни полети може да се окажат опасни

5 март 2009, здраве.bg

Далечните пътувания със самолет са свързани с повишен риск от венозна тромбоемболия, която може да доведе до смърт заради съсирване на кръвта в белите дробове, предупреждават британски учени, цитирани от Би Би Си. В рисковата група са хората, които водят заседнал начин на живот, възрастните, страдащите от затлъстяване, бременните, жените, които приемат противозачатъчни таблетки, и всички, които в миналото си са страдали от венозна тромбоза.

Вероятността от възникване на здравословен проблем на борда на самолета съществува най-вече в случаите, когато продължителността на полета превишава 4 часа.

Освен опасността от съсирване на кръвта във вените, съществува и риск от обезводняване.

Предпазни мерки по време на подобни пътувания трябва да взимат хората с белодробна емболия, сърдечна недостатъчност, фибрилация на предсърдието, прекаралите инфаркт и инсулт, съветват лекари от Европейската общност на кардиолозите.

Що се отнася до по-сериозните сърдечно-съдови усложнения по време на продължителните полети, лекарите посочват изпадане в безсъзнание като най-разпространеното условие за лошото здравословно състояние и резултат от понижаването на кръвното налягане, особено при по-възрастните пътници, приемащи определени типове медикаменти. По-рядко срещана е сърдечната аритмия.

За намаляване на рисковете специалистите съветват по време на полета да се приемат повече течности, категорично да се избягва употребата на алкохол и да се правят кратки разходки в салона. Не се препоръчва носенето на тесни и стегнати дрехи.

Първата помощ, която може да се окаже на човека, изгубил съзнание, е да се постави в легнало положение с вдигнати нагоре крака.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    превенция    55+    съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.